Verovali ili ne i muškarci imaju “menopauzu”: Počinje već u 35. godini a ovo su simptomi

Klimaks nikoga ne zaobilazi

Foto:Freepik/Freepik

Često se spominje menopauza kod žena, te se i na samom internetu o tome može naći veći broj informacija. Sa druge strane, neminovno je da i muškarci prolaze kroz određene promene ali su one najčešće “spakovane” pod veo tabu tema.

Stručnjaci i dalje razmatraju da li se ovo stanje kod muškaraca zaista može porediti sa klimaksom kod žena, iako je neminovno da promene zaista postoje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Glavna razlika između andro i menopauze je što, menopauza nastaje gotovo iznenada dok su kod muškaraca promene u početku neprimetne.

Stručnjaci tvrde da muška “menopauza” počinje već u 35. godini života i traje dugo, nekad čai do samog kraja života. Nemački urolog i androlog, Frenk Zumer, tvrdi da mnogi muškarci i ne primećuju da su ušli u to doba, pogotovo ako žive zdravo, te na taj način nadoknađuju gubitak testosterona. Ipak, dodaje da su istraživanja pokazala da trećina muškaraca intenzivnije registruje promene.

Foto:Freepik/Freepik

Andropauza

Muška menopauza ili vam klimaks, stručno se naziva andropauzom i obuhvata period u kome dolazi do pada testosterona i drugih hormona kod muškaraca.

Upravo je testosteron odgovoran za promene tokom puberteta: upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, podstiče seksualni nagon i druge važne funkcije u muškom telu, pa je logično zašto menjanje njegog nivoa u organizmu kod muškaraca u 50. godinama može izazvati velike promene.

Stanje može kulminirati i manjkom testosterona, poznatim pod nazivom hipogonadizam (smanjeno lučenje testosterona), navodi se na sajtu pinkvilla.

Foto:Freepik/Freepik

Simptomi

Simptomi andropauze kod muškaraca su različiti. Nizak nivo energije pa čak i pojava depresije i tuge, često se dešavaju, kao i manja motivisanost, nemogućnost fokusiranja, nesanica i gubitak kose. Tu su i smanjena gustina kostiju i mišićne mase.

Iako se uglavnom smatralo da žene u menopauzi imaju česte valunge, nije neubičajeno da se i kod muškaraca pojavljuju naleti vrućine.

Ono o čemu se manje priča i spada u tabu temu je upravo problem erektilne disfunkcije, neplodnosti i smanjenog libida. Ovo može da utiče na njih tako da se osećaju manje muževnijim, jer se uglavnom smatralo da muškarci sporije stare i da su duže aktivni, pogotovo u sexu, te ovakve promene veoma loše utiču na njihovo samopouzdanje.

Foto:Freepik/Freepik

Terapija

Ukoliko primetite neke od simptoma, najbolje je d se obratite doktoru. Nakon temeljnih ispitivanja, može se utvrditi tačan nivo testosterona i odrediti da li je potrebno lečenje ili ne.

Stričnjaci tvrde da je u većini slučajeva, samo potrebna promena navika, odnosno zdraviji način života.

U to spadaju kvalitetna i uravnotežena ishrana, redovno vežbanje ili neki vid fizičke aktivnosti, dovoljno sna i najbitnije – manje stresa.

Ako je jedan od simptoma i depresija, stručnjaci mogu prepisati odgovarajuću terapiju.

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar